ENGLISH
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Advertisment
https://prolesanpure.com/
Fast weight loss!
Check it!
SUPRAVENIC
The natural way to fight atherosclerosis
Check it!

 
 

Приз 2006

Приз “Буров” за банково и финансово управление

Светослав Гаврийски, Главен изпълнителен директор на ТБ Алианц България АД за неговия цялостен принос в стабилността на българската финансова и банкова система.

Светослав Гаврийски е роден е през 1948 г. в гр. Свищов. Завършил е “Икономика на външната търговия в УНСС.

От 1972 до 1997 е работил в Министерство на финансите, като през 1992-1997 е заместник-министър на финансите. През 1997 г. е  министър на финансите.  През това време е и член на Съвета на директорите на БУЛБАНК АД. В периода 1991 – 1994 ръководи групата по преговорите по външния дълг на Р България с Парижкия и Лондонския клуб, ЕС и страните от Г – 24 и има сериозен принос за успеха на преговорите.

През 1997 е избран за управител на Българска народна банка - пост, който  заема до 2003. В същото време е и член на  СД на Банковата Консолидационна Компания  (2001 – 2003). През 1998 – 2003 е бил Управител за България в Черноморската банка за търговия и развитие /Солун/ и Председател на борда на управителите.

В периода 1992 – 2003 е Управител и заместник-управител за България в Международния валутен фонд, а през 1997 е бил Управител за България в Световната банка и ЕБВР. От 1992 до 2003 е бил член на управлението на Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо  и сътрудничество – Москва. От 2006  е Главен изпълнителен директор на ТБ”Алианц България”АД.

Два пъти е отличаван с наградата на в-к Банкер “Банкер на годината” (1997 и 1999).

В периода 1992 – 1997 е бил член на Управителните съвети на КИНТЕКС, БУЛГАРГАЗ, фонд “Земеделие” и др.

 

 

 

 

Приз “Буров” за индустриално управление

Симеон Пешов, Председател на УС на “Главболгарстрой” АД за  неговия принос в издигане на националния и международен авторитет на българския строител.

Симеон Пешов роден е през 1941.  Има висше инженерно-строително образование. Специализирал е “Съвременни методи за управление на строителството” в Лондон и “Организация на производството и управление на големи стопански предприятия” в Москва. Почетен професор на Северо-Кавказкия Държавен Технологичен университет.  

Трудовата си дейност започва в Изчислителен център за строителство, София през 1966. През периода 1968-1976 работи в Института по строителна кибернетика като научен сътрудник, ръководител на направление и главен инженер.   През 1976 – 1979 е старши експерт в “Главболгарстрой”, а през 1979 - 1981        ръководи  направление в Комплексен  научно-изследователски  и проектантски институт по организация, икономика и управление на строителството. Работил е като директор в Министерство на строителството и архитектурата като през 1984  става    Главен директор “Капитално строителство и развойна дейност” в  министерството. През 1986 - 1988     е вицепрезидент на Икономическа група “Строителство”, а през 1988 - 1990   е  вицепрезидент на Асоциация “Строителство и строителна индустрия”.

 

През 1990 става член на СД и Главен изпълнителен директор на  Главболгарстрой АД, София, а от 2001 е  Председател (Президент) на Управителния съвет  на Главболгарстрой АД. Като ръководител на дружеството той  го извежда дo най-голямата строителна фирма в България с годишен оборот над 100 млн. щ.д., носител на престижни награди – “Сграда на годината ( 2002 и 2003) и  “Платинен приз ” (2003) на Българската строителна камара за най-добра строителна практика . На  фирмата е присъден Почетния знак на Президента на Р България за принос в развитието на строителния бизнес в България (2004), а Търговско-промишлената палата на Русия я отличава с диплом “За голям принос в развитието на търговско-икономическото сътрудничество между Русия  и България”.

Под негово ръководство дружеството реализира на територията на Руската Федерация  редица жилищни градчета  за завръщащите се руски войски,  жилищни комплекси и луксозни сгради, административни и бизнес центрове  в Москва, Московска област, Екатеринбург, Ростов на Дон, Астрахан; център за контрол на морския трафик на  пристанище Туапсе; рекреационен комплекс с хотел, многофункционална зала, аквапарк и плажни съоръжения на черноморския бряг в Туапсе; хотели в Самара, Новокуйбишевск и Тюмен; болници и поликлиники  в Москва и Самарска област;  търговски сгради и пазари в Подольск и Серпухов, газо и нефтохимически обекти – Северо-Ставрополско подземно газохранилище; промишлени сгради и комплекси – завод за тухли в Кротовка, техническа база за спортни коли, инженерно-диагностичен корпус на Газпром в Москва и др.

Като признание за този принос на г-н С. Пешов, през 1995 той е  удостоен с Указ на Президента на Руската Федерация с наградата “Дружба народов”. С указ на президента на Казахстан, през 2002  е отличен с Почетна грамота за заслуги към страната, а през 2003 Българо-руската ТПП го отличава с Почетна грамота за принос в разширяване на деловото и икономическо сътрудничество. 

Председател е на Българската строителна камара ( от 2003 ) със съществен принос     за повишаване    нейната роля в защитата на интересите на българските строителни фирми в национален и международен мащаб.        

 

 

 

 
© 2004 фондация "Атанас Буров"